top of page
  • Skribentens bildMalin

Att ha en hang up på dahlior

Uppdaterat: 5 feb. 2020Dahlior och åter dahlior. Kan man någonsin se sig mätt på dessa underbara blommor?!

Nej, jag tror inte det.

Jag får mängder med frågor om mina dahlior, hur jag förodlar dom, hur jag sköter dom och hur jag förvarar dom.

Jag samlar helt enkelt några svar & tips här.

2019 testade jag för första gången att förodla dahlior i påsar. Tidigare har jag odlat dom direkt i krukor, men eftersom jag hade beställt 92 (!!) knölar till 2019 + dom 10-15 jag hade kvar från året innan, så fick allt inte plats i källaren. 🤷🏼‍♀️

Till den här säsongen har jag utökat samlingen med 68 knölar till. 😂

Hur som, jag upplever att det är väldigt enkelt att odla i påse. Har köpt på mig ett gäng vanliga 5 liters plastpåsar, hällt i lite jord sen i med knölen och toppat med lite mer jord så att alla knölar täckts. Därefter har jag vattnat yttepytte.. Jag brukar rulla ner påskanten lite så att den håller sig helt öppen och jag gör inga hål för dränering.  Jag brukar ha mina knölar (som jag nämnde ovan) i källaren. Jag har köpt extra växtbelysning och även ställt in ett element så håller sig temperaturen omkring 20-21 grader.

Vattningen ökar jag på när dom grott och börjat växa. Då flyttar jag även ut dom till orangeriet, som är nästa steg, innan dom planteras ut i trädgården. Dom dahlior jag tänkt ha i kruka får vid det här steget planteras i den kruka jag ska ha, medan dom dahlior som ska få åka till rabatter får stå i större hinkar i väntan på utplantering i maj/juni-skiftet.


Okay, steg 2. Flytt av knölar som börjat gro. 🌱 Vi (läs min man) byggde ett orangeri till oss (läs mig) för några somrar sen. Där håller vi vintertid ca 5-6 grader, men tidig vår blir det genast varmare där inne. Dock har vi värmefläkten kvar eftersom det nattetid blir lite kyligare ute.


Jag sätter knölen/knölarna på ca 10 cm djup i gödslad planteringsjord. (I mina största krukor på ca 80-90 L har jag faktiskt ibland satt upp emot fyra knölar, jag gillar när det blir mycket, men dom är som sagt riktigt stora! I mina något mindre krukor har jag ca 2-3 knölar/kruka. Men ta inte för många knölar i för liten kruka. Dom vill ha plats!

Räkna med ca 30L för lågväxande dahlior & ca 40 L för en högre.

Bra planteringsavstådn för dahliaknölar är ca 50 cm.

Jag har kört kogödsel, men det funkar säkert med annat också. Dahlior älskar gödsel så tänk på det även under sommaren. Det går åt en hel del energi för att få alla dessa pampiga blommor att växa sig stora och kraftiga! 🌸

(Under första delen av sommaren gödslar jag lite varje gång jag vattnar men under senare delen av sommaren slutar jag gödsla så att all näring tids nog går ner i knölarna inför vinterförvaring).

Håll gärna aningens svalare temperatur när dom kommit upp eftersom det är ett tag kvar nu tills vi kan ta ut våra älskade dahlior. Håller du en något lägre temperatur saktar dahlian ner på växttempot & blir kraftigare och stadigare tycker jag. Du kan med fördel toppa dahliorna över ett bladpar och toppen du klipper av kan du sätta i jord så får du med lite tur en till dahlia i sommar. Toppar man sina dahlior fördröjs blomningen något, men å andra sidan blir växten kraftigare och buskigare. Det är lite tycke och smak där. Jag brukar toppa några och andra inte alls.


I början på juni när alla frostnätter är över så kan man flytta ut dahliorna. Det är toppen om man kan avhärda dom lite så dom inte får en chock, så i början blir det lite kånkande in & ut om man inte täcker med typ juteväv nattetid.

Från midsommar börjar mina första dahlior att blomma och dom blommar ända till första frosten i oktober. Det är helt galet!


Tvekar du fortfarande om dahlia är rätt för dig?! 😉 Nej men alltså, löp å köp!

Många tycker dock att det är jobbigt att ta upp sina knölar för vinterförvaring men alltså, dom blommar och ger en så himla mycket lycka under nästan 4 månader och det lilla, lilla dom kräver tillbaka är att få bli ”insläppta” innan frosten tar kol på dom. Det känns väl inte så mycket begärt?! Ska man ta upp sina knölar för vinterförvaring så ska man se till att det är torr luft där man förvarar dom. Knölarna möglar lätt annars. Jag köpte små flyttlådor (7kr/st) på Ikea och åkte till vårt lokala sågverk och köpte en säck med spån.

jag brukar lägga knölarna i lådan blandat med spån, skrev namnet på knölen på lådan & staplade alltsammans i orangeriet.

Superenkelt! (Men det kräver lite plats..iallafall om man har många..) Men visst, man måste ju inte ta upp sina knölar om man inte vill. Man kan ju köpa nya varje år om man känner att man har budget för det. Men igen, dom kräver egentligen yttepytte av oss och ger så otroligt mycket tillbaka!

Hör gärna av dig om du sitter inne på ett grymt tips gällande dahlior eller rätta mig om jag har fel i något & fråga mig igen om du undrar över något mer.

♥️Malin

7 605 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Woodland

Tulpanfrossa

bottom of page