top of page
  • Skribentens bildMalin

Att ta sticklingar på sina dahlior..

Uppdaterat: 25 feb. 2020

Är faktiskt inte särskilt svårt.

Man kan antingen ta en stickling & då ta med en del av knölen eller så kan man klippa ovanför ett bladpar. 🌱


Det man ska tänka på när man toppar sina dahlior genom att ta en stickling ovanför ett bladpar är att den dels grenar sig och blir buskigare, vilket är bra, MEN man fördröjer också blomningen! Många tänker inte på det utan kör ivrigt igång på våren och tar sticklingar hit & dit.

Jag brukar ta en eller någon stickling/planta, men absolut inte på alla. Jag vill ju ha massor med blommor tidigt!! 🌸Från en knöl:

Några veckor efter att du har börjat förgro dina dahliaknölar kommer skott skjuta upp ur jorden. När skottet är mellan 5-8 cm kan det skäras av till en utmärkt liten stickling (ta inte alla som kommer upp).

Börja med att förbereda krukor med lecakulor & jord i. Vattna igenom krukan. (Man kan också ha sandblandad jord).

Skottet skärs sedan av med en liten del av knölen. Jag brukar försiktigt skjuta undan jorden så jag ser var skottet kommit från.

Skär av med en ren och vass kniv.

Sätt omedelbart ner sticklingen i jorden i krukan. Sticklingen är lite känslig i början så jag brukar göra ett hål med fingret och sedan försiktigt sätta ner sticklingen i jorden.

Sätt sticklingen relativt djupt och tryck till jorden runt den försiktigt.

Sätt en påse över krukan med små hål i och gärna några pinnar så att inte påsen säckar ihop över sticklingen.


Jag har haft bäst framgång med mina sticklingar när jag tagit med en del av knölen.🌿🌿


Kika gärna på filmen nedanför hur jag tar stickling från en knöl:Från en planta

Sticklingar kan också tas från en mer uppvuxen planta. Ta en stjälk med en topp och minst två bladpar. Ta försiktigt bort några blad så att energin inte går åt till bladen, och sätt sticklingen i jord eller sand tillräckligt djupt för att stället där bladparen satt kommer under jord. Vattna och tryck till jorden försiktigt. Ställ sticklingen varmt och ljust. Sätt även här en plastpåse, med lufthål och några pinnar, över krukan för att öka på sticklingens chanser att klara sig.

Kika på filmerna nedan för att se hur jag gjort med mina sticklingar.


Ta stickling ovanför bladpar:


Här har en stickling, som jag tagit med en del av knölen, rotat sig fint. Fullt med sugrötter och den är ivrig att få flyttas till en större kruka..:


Och här är en från ovanför bladpar:


Här ser ni hur det gick i början för några av mina sticklingar förra säsongen (både dom ovanför bladpar och dom med knöl kvar):

Fråga gärna om ni undrar över något mer om dahliasticklingar. Jag svarar gärna på era frågor.🌸


Följ gärna mina nyhetsbrev för erbjudanden och nyheter!


❤️ Malin

5 695 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page