top of page
  • Skribentens bildMalin

PallkrageodlingJag älskar att odla i pallkragar! Det är ett toppenbra sätt att odla småskaligt, få testa på det här med att odla & se hur olika saker passar ihop med varandra.

I dom här pallkragarna har jag i år sått/satt vitlök (eller den satte jag i höstas), jordgubbar, olika sorters sallad, salladslök, purjolök, broccoli, rabarber, morötter (i mängder), rädisor, gräslök, mynta, citronmeliss, sparris & blomkål.

Sparrisen planterade vi förra året så den får vi inte röra (även om man är bra sugen nu när dom har tittat upp). Den ska ju sitta åtminstone 2-3 år innan man börjar skörda, och då får man typ ta två sparrisar den tredje torsdagen i månaden klockan 14.02 om solen står i zenit. 😂 Man fattar varför sparris säljs dyrt på affären och varför den är en delikatess.

Jordgubbar gjorde jag fel med första året. Jag drog på en hel del kogödsel på våren och tänkte ”nu jäklar ska vi få se på jordgubbar i sommar”. Tji fick jag. Det blev bara en massa blad och inte särskilt många gubbar. Men man ska ju lära av sina misstag så nu för tiden gödslar jag plantorna på hösten när vi (läs Charlie) har ätit upp alla jordgubbar.

Förrförra sommaren var det väldigt torrt här i Sala. Det var flera bränder i skogarna runt om stan & vattennivåerna var låga. Vi hade förvisso installerat en egen brunn till bevattning men vi var tvungna att prioritera. Annars hade vi fått lägga hela semestern på att vattna och vattna och vattna. Alla mina växter i pallkragarna dog. 

Till i år har vi köpt två gigantiska vattenbehållare som vi kan pumpa upp vatten till och spara tills vi behöver. Då kan vi vattna här, gräsmattan eller var vi behöver utan att oroa oss för att vattnet i brunnen tar slut. Har även regntunnor ståendes i landet. Har ni inte det rekommenderar jag er att införskaffa. 💛

Men även om man misslyckas ibland är det fantastiskt roligt att odla själv. Man känner sig så rik och man pysslar om plantorna som om det vore ens bebisar!

Och barnen ÄLSKAR att få vara med och ”hjälpa till dig mamma”. Dom fixar & donar, vattnar och letar mördarsniglar att hugga ihjäl. Det blir verkligen en mysig stund i trädgården tillsammans. 💚

Det första vår dotter Charlie gör på sommarmorgnarna är att springa ut i trädgården, först till växthuset för att äta upp alla tomater som blivit mogna sedan sist hon var där. Därefter springer hon till köksträdgården & rycker upp morötterna, äter sockerärtor och jordgubbarna. Sen avslutar hon sin provsmakningsrunda med att springa till trädäcket, vid orangeriet, för att länsa hela busken med physalis. Sen kommer hon in och vill ha frukost. 😂

Vårt mål har Alltid varit att barnen ska kunna äta det mesta i trädgården.

Vi har förutom den här köksträdgården (som ni ser på bild), ett nytt pallkrageställe nedanför växthuset. Där odlar jag massa olika kål. Grönkål, blomkål & broccoli är några exempel. Jag odlar även kronärtskocka, majs, pumpa (på sidan av pallkragen), purjolök och olika sorters sallad. Det är väldigt spännande att se & följa hur allt tar sig.

I trädgården finns även plommonträd, päronträd, olika sorters äppelträd, persikoträd, citronträd, fikonträd, körsbärsträd & physalis (gyllenbär).

Vill du testa något som är så rackarns enkelt att odla så testa physalis! Du kan köpa en förpackning physalis på affären och sedan sätta några frön i jorden. Jag lovar att dom flesta gror! På sommaren vill dom ha mycket sol och mycket vatten. Får dom det ger dom massor med frukt. Väldigt gott! 


Ska du ge dig på några pallkrageodlingar i år? Vad tänkte du ha i dom?

Ps. Det lilla växthuset i järn kommer från Affari. Vi köpte det för något år sedan så vet tyvärr ej om det fortfarande säljs.🌸Malin

520 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Tulpanfrossa

bottom of page