top of page
  • Skribentens bildMalin

Tokig i krukor

Inte nog med att jag har Pippi på Dahlior. Jag är ju fasligt förtjust i stora krukor också. Men dom två går kanske lite hand i hand? 🤷🏼‍♀️

Jag får väldigt ofta frågor om krukorna, var jag köpt dom, var man hittar prisvärda stora, om jag kör med innerkrukor och hur jag gör med vinterförvaring.

Det är svårt att hitta prisvärda superstora krukor! Verkligen! Hittar du någon stor du gillar; KÖP! Man ramlar inte över dom jätteofta och nej, man hittar inga som är billiga. Har försökt kolla runt på nätet nu innan jag skrev detta inlägg för att kunna tipsa om sidor, men jag hittar tyvärr inga som är så stora som mina. Men kolla på din lokala handelsträdgård, där är nog säkrast eller annars tror jag att typ Bauhaus, eller liknande affär brukar ha. Dock vet jag inte hur snygga dom är.

Här i Västmanland med omnejd skulle jag annars kika på Åsby utanför Hallstahammar eller Fullerö handel utanför Uppsala eller Zetas i Kungens kurva. Fast dom tre ställena är ju bra utflyktstips även om man inte behöver köpa krukor. Dom har alla tre så himla mycket fina saker! 😍

Krukorna har jag i några högre varianter som är 62x72 cm (det är dom största krukorna jag har. Har mitt stora fikonträd & mitt största olivträd i dom) 46x42 55x48 40x48 45x50 & 46x58

Några av våra lägre och vidare har måtten: 55x32 60x46 72x41 (dom är verkligen vida och så fina att ha dahlior i) 60x70 48x32

Jag har köpt nästan alla krukor från Affari. Jag vet tyvärr inte vilka som är återförsäljare runt om i landet men det borde finnas en lista på deras hemsida eller kontakta dom via instagram. Dock brukar deras krukor snabbt ta slut så man måste vara på hugget i början av säsongen och sist jag kollade var rätt många varianter redan slut. 🙈

Priset då? Ja, dom är svindyra.

(Erik om du läser vad din fru just skrev så ignorera bara. Dom kostar max en hundring styck. Lovar! 🙈♥️) Men jag får försöka se det som pensionsspar 😂 eller att jag aldrig någonsin igen kommer behöva köpa krukor för jag har köpt dom jag verkligen vill ha. Och det är värt mycket!


Innerkrukor brukar jag i regel ha. Inte till mina låga & vida för till dom är det svårt att hitta. Men annars så skulle jag rekommendera det. Jag gillar att flytta runt mina dahlior för att matcha ihop olika med varandra, men tänk vilka repor det skulle bli om jag skulle dra runt krukor på trallen. Vi brukar iofs köra med pirra men efter några flyttvändor så har maken tröttnat på att hjälpa mig 😂 och då orkar jag inte kånka med pirran. Dom väger alldeles för mycket.

Våra krukor är frostsäkra, men jag skulle aldrig ha dom ute under vintern...Tänk om dom skulle spricka. Vi tar in alla i orangeriet på hösten och där får dom stå till våren. Då är det också bra att ha innerkrukor. Då kan man bara gräva upp sina dahliaknölar, lägga dom i vinterförvaring och sedan vicka ut jorden i komposten, eller som vi gör på baksidan i trädgården där vi håller på att anlägga gräsmatta.

Har du något tips på var man kan hitta stora krukor får du gärna skriva och berätta så kan jag tipsa vidare här eller på min instagram @lunden_9.

Hoppas jag fick med allt här nu. Hojta annars så ska jag försöka svara dig.

♥️ Malin
1 180 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Woodland

Tulpanfrossa

bottom of page