top of page
  • Skribentens bildMalin

Tulpanfrossa

På våren längtar man extra mycket efter blomster i trädgården. Man har ju varit helt dränerad på ögongodis under flera månader så när tulpanerna äntligen slår ut blir man helt lyrisk! Eller hur?!


Jag gick bananas i höstas och beställde hem massor med tulpanlökar. Då mina kära lökar i vanliga fall brukar bli efterrätt till skogens alla rådjur så köpte jag även hem Trico Garden. (Älskar detta medel!)


Min tulpanrabatt består i år av:

La Belle Epouque (Instagrams kanske mest omtalade tulpan)😉

Queen of Night

Absalon

Quebeck

Gabriella

Continental

Havran

Dordogne

Orange Cassini

Calypso

Rhapsody of smile

Apricot Foxx

Salmon Prince

Louvre Orange

Sanne

Menton Exotic

Slawa

Charming LadySlawa med sin purpur/brun-färgade bas och guldrosa kant är storfavorit här hemma! Den är otroligt vacker!Skönheten La Belle Epoque blommar tidigt på säsongen & blir ca 45 cm hög.


Jag älskar att blanda höga tulpaner med låga och jag måste ha olika färger. Det blir så himla livfullt och fint!


När jag gjorde iordning min tulpanrabatt i höstas öste jag i massor med hästbajs & benmjöl.

Man kan sätta ner lökarna från september fram till några veckor innan tjälen går ner i marken.

Ovanpå all jord, hästbajs och benmjöl la jag ett lager med barkmull. Tulpaner gillar högt PH-värde (minst 6,5, så barkmull är rena rama godiset.


Tulpanlökar vill stå i väldränerad jord, gärna på en varm plats, annars riskerar de att ruttna. Det bästa är en sandblandad jord som förbättras med kompostjord eller barkmull varje år. 


Benmjölet gör att de står emot svampangrepp och klarar kylan bättre.

Blodmjöl precis innan blomningen på våren ger en extra näringskick - det ökar också chansen att tulpanen ska bilda en sidolök och därmed blomma även nästa år.


När mina tulpaner blommat färdigt för säsongen tar jag upp dom och lägger i sandblandad jord på ett undangömt ställe i trädgården. Jag har dom inte kvar i jorden pga att jag i sommar vill ha mina dahlior i samma rabatt. 😍Den mörkt plommonlila skönheten här nedanför heter Continental. Hon kan bli hela 50 cm hög och ger ett väldigt fint djup i tulpanrabatten.


Quebeck är helt fantastiskt och levererar flera tulpaner från samma stjälk. Som mest har jag räknat till 4 stycken. Helt magiskt! Den är perfekt utfyllnad i rabatten.Det är inte svårt att lyckas med tulpaner. och det blir magiskt fint! Våga blanda färger och sorter med varandra. Det blir så fint liv i trädgården!

Tack för att du läser mina inlägg och ger mig ❤️. Det betyder massor för mig!


🌸Malin

1 067 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Woodland

bottom of page