top of page
  • Skribentens bildMalin

Vinterförvaring av Dahlior

Det är dags att börja tänka på refrängen.


Efter första frostnatten, (om man inte orkar kånka sina krukor ut och in ett tag till), är det dags att klipp ner sina dahlior och ta upp knölarna för vinterförvaring. Vissa låter knölarna vara kvar i krukorna över vinter (i tex ett orangeri eller varmförråd), men jag har tagit för vana att ta upp mina knölar ur sina krukor. Jag gör det för att se över hur dom mår, rensa bort knölar som blivit dåliga och för att kunna dela knölarna till nästa säsong.

Jag förvarar mina dahliaknölar i små papplådor från Ikea. Dom kostar 7 kr/st och heter PAPPIS. Helt suveräna till ändamålet!

När jag tagit upp knölarna ur jorden skakar jag bort all överbliven jord. Är det fuktigt och blött i jorden kan det vara svårt att få bort jorden. Då kan man antingen skölja bort jorden med en vattenslang eller så kan man lägga jordknölarna på tidningspapper ett par dagar så torkar jorden och faller av av sig själv.

Jag brukar som sagt lägga knölarna i papplådor som jag fyllt sågspån i. Jag åkte ut till Catrinelunds Hyvleri (strax utanför Sala) & köpte en säck med sågspån. Spånet suger upp ev fukt så att knölarna håller sig fräscha. För är det något som kan förstöra dahliaknölar så är det fukt & mögel. Ställ lådorna frostfritt och helst så torrt som möjligt över vintern. Jag rekommenderar inte jordkällare! Kolla till knölarna då & då för om det har blivit mögelangrepp så ska man skära bort den delen.

Annars behöver man inte göra så mycket mer än att vänta till december när företagen släpper sina nyheter för kommande säsong.. ;) Eller så väntar man till slutet av februari/mars (eller lite längre om man orkar vänta..jag är alldeles för otålig) då det är dags att skaka liv i knölarna igen.

Vill du se hur jag förvarar mina knölar och hur lådor, mm ser ut så tipsar jag om att kolla i mina instastories-favoriter (lunden_9) under Dahliamaniac så finns filmer och annat smått och gott där.

Du kan komma direkt till inlägget här:

https://www.instagram.com/s/aGlnaGxpZ2h0OjE3ODgxODUwMDk4MzIzMDg5?igshid=1smdoii264rz5&story_media_id=1977669287364012975

Lycka till!! 🌸🌸🌸

1 211 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Woodland

Tulpanfrossa

bottom of page